Pilula de a doua zi: de câte ori se poate administra

Pilula de a doua zi: de câte ori se poate administra

Salut! Sunt Andrei și astăzi vreau să discutăm despre o temă importantă în ceea ce privește viața sexuală și deciziile pe care le luăm în intimitatea dormitorului. Este vorba despre „pilula de a doua zi”, un subiect care a generat multe discuții și nelămuriri în rândul tinerilor. 

Înainte să citești mai departe, vreau să-ți spun că nu sunt ginecolog, nu sunt nici medic de specialitate, sunt doar un tip pasionat de tot ce ține de sex, care a trecut prin multe. Sunt „tocilarul” grupului de la Casanovi, cel care are întotdeauna un sfat bine documentat cu el.

Nu știu dacă este o dilemă a lumii de azi, dar a fost cu siguranță una dintre dilemele adolescenței mele: de câte ori se poate lua pastila de a doua zi și cât de aproape de actul sexual neprotejat ar trebui administrată.

Din acest motiv, aș dori să-ți împărtășesc informații utile pe care le-am adunat în urma anilor mei de ,,documentare’’ dar și muncă din teren.

Ce este pilula de a doua zi

Pe înțelesul tuturor, pilula de a doua zi este o metodă contraceptivă de urgență utilizată în cazul unui contact sexual neprotejat. Aceasta conține hormoni ce pot împiedica sau întârzia eliberarea unui ovul, reducând astfel șansele ca partenera să rămână însărcinată. Este important să înțelegi, înainte de toate, că pilula nu trebuie confundată cu metodele contraceptive regulate, nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, ci este o opțiune de urgență. 

Când trebuie administrată pilula de a doua zi

Când trebuie administrată pilula de a doua zi

Pastila de a doua zi poate fi administrată cât mai aproape de actul sexual neprotejat, în primele 24 de ore și cel mult 72 de ore de la acesta. E adevărat, există unele contraceptive de urgență care se pot administra până la 120 de ore (adică 5 zile) după contactul sexual neprotejat, însă trebuie spus că eficacitatea acestor pilule de a doua zi este mai mare dacă le administrezi cât mai curând după contactul sexual neprotejat. 

Chiar dacă termenul de administrare variază în funcție de tipul de pastilă, cu cât se ia mai devreme, cu atât șansele de a preveni o sarcină nedorită sunt mai mari.

Cât de eficientă este pastila de a doua zi

În ceea ce privește eficiența pilulei de a doua zi, trebuie să-ți spun că șansele ei de a preveni o sarcină nedorită sunt în medie de 90%. Cu cât este luată mai repede, în primele ore de la sexul neprotejat, cu atât mai bine. De obicei, efectul medicamentului scade pe măsură ce trece timpul.

Tipuri de pastile

Atunci când ai 18 ani și te vezi alergând până la farmacia de după colț ca să întrebi de pilula de a doua zi, nu te mai gândești că există mai multe tipuri de pastile: vrei ceva urgent. Altfel riști să ți se dea papucii, sau mai rău, să devii un copil cu copil.

În funcție de substanțele pe care le conțin, pilulele contraceptive sunt disponibile în mai multe variante: unele conținând levonorgestrel, altele ulipristal acetat. 

  1. Pilula pe bază de ulipristal, o substanță care oprește fecundarea ovulului, poate avea efect numai dacă este administrată la cel mult 120 de ore de la actul sexual neprotejat. Faza e că efectul advers se simte super tare, te poți trezi cu dureri de cap și senzații de greață. De aceea, e nevoie de o prescripție medicală pentru ele. Așadar, dai o fugă la medicul de familie, altă distracție aici.
  1. Pilula pe bază de levonorgestrel, o substanță cunoscută drept varianta artificială a unui hormon reproducător produs de corpul femeii, se ia fără prescripția medicului, dar e recomandat să fie administrată în cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.

Ambele pot fi eficiente în aproximativ 85% până la 90% din cazuri, cu condiția să fie administrate în primele 72 de ore.

Pilula de a doua zi se împarte în funcție de dozaj

Pilula de a doua zi se împarte în funcție de dozaj, iar acest aspect este important pentru eficacitatea și modul corect de utilizare a acestor medicamente contraceptive de urgență.

  • Pilula de a doua zi în doza unică, pe care o iei o singură dată;
  • Pilula de a doua zi cu levonorgestrel se ia în doză dublă: prima doză este administrată cât mai curând posibil, iar a doua doză este luată la 12 ore distanță de prima. Această opțiune poate fi utilă dacă nu poți lua doza unică în primele 72 de ore.

De câte ori pe an este bine să iei pilula de a doua zi?

De câte ori pe an este bine să iei pilula de a doua zi?

Nu știu cum a apărut mitul că pilula de a doua zi poate fi luată doar o dată pe an. Noi, băieții, ne feream oricum de ea ca dracu – auzeam discuții că afectează fertilitatea, când colo singurul efect advers era că i se putea deregla menstruația partenerei sau că există riscul să dezvolte dureri de cap.

Cert este că afirmația e un mit. Pilula se poate administra de mai multe ori pe an, poate fi folosită chiar și în timpul aceluiași ciclu menstrual. 

Este totuși important să înțelegi că pilula de a doua zi este concepută ca o metodă contraceptivă de urgență și e preferabil să rămână așa chiar dacă nu produce efecte negative pe termen lung. Nu cred că vrei să te trezești cu HIV, la fel cum nu vrei ca iubita să ți se plângă că nu i-a venit de 3 luni.

Dacă, totuși, gagică-ta nu vrea să ia pilula de a doua zi, și-ți zice asta înainte să faceți sex neprotejat, atunci citește ce să faci tu, ca bărbat, ca să te protejezi.

Prin urmare, eu vă recomand, ție și iubitei tale, să folosiți pilula de a doua zi doar în situații de urgență și să încercați să vă limitați cumva numărul de utilizări pe an.

Hai, să ne auzim cu bine,

Andrei

Acest website folosește cookieuri pentru îmbunătățirea experienței utilizatorilor. Nu înregistrăm date cu caracter personal. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul.