Metode de contracepție la bărbați: află care e metoda ce ți se potrivește

Metode de contracepție la bărbați află care e metoda ce ți se potrivește

Metode de contracepție la bărbați – un subiect la care ne gândim rar spre deloc. Când am pomenit de metodele contraceptive masculine, Liviu și Andrei s-au amuzat puțin, dar după aia ne-am dat seama că e o pistă de explorat aici. 

Ai observat că, deși perioada fertilă la femei durează aproximativ 6 zile, în comparație cu cele 365 ale bărbaților, responsabilitatea contracepției în societatea noastră cade, în general, pe umerii femeilor? 

Eu cred că e important ca noi, bărbații, să ne asumăm responsabilitatea. Și mai cred că folosirea metodelor de contracepție conturează relațiile de putere dintre parteneri. Cred că poți, realmente, să-ți dai seama câtă generozitate încape între doi oameni pe baza acestor metode. Dacă e vorba mereu de aceeași persoană care folosește contracepție, e limpede că e loc de mai bine în relația respectivă. Mie mi-a trebuit o căsnicie eșuată și alte două relații, ca să-mi dau seama de aceste lucruri și să devin mai asumat.

Totuși, adevărata provocare a bărbaților rămâne găsirea unui contraceptiv care să împiedice producția a milioanelor de spermatozoizi, dar care să nu afecteze libidoul și funcțiile sexuale.

Dacă ești interesat de contracepția masculină și ai vrea să știi ce metodă ți se potrivește, rămâi aici. 

De ce ar trebui să alegi metode de contracepție la bărbați?

Oricât de mult pare să se perpetueze identitatea de gen prin crearea continuă de diviziuni și subdiviziuni, feminitatea și masculinitatea nu au cum să fie anulate. Sunt un om cu toate țiglele pe cap, care îmbrățișează parțial ideologia de woke. În majoritatea timpului mi se pare absurdă, dar cred că alegerea metodelor de contracepție pentru bărbați contribuie la crearea unei relații sănătoase bazate pe egalitate, echitate și comunicare deschisă cu partenera.

Prin alegerea metodelor de contracepție masculină, bărbații arată respect față de parteneră și drepturile ei de a decide când și dacă să aibă copii. Folosirea contraceptivelor masculine nu numai că protejează sănătatea sexuală a lor și a partenerelor lor, dar poate preveni transmiterea bolilor cu transmitere sexuală, asigurând astfel o viață sexuală sigură. 

Pe scurt, bărbații ar trebui să aleagă metode de contracepție pentru a preveni sarcinile nedorite, a proteja sănătatea sexuală a lor și a partenerelor, a respecta drepturile reproducerii și a evita presiunea asupra partenerelor lor de a recurge la metode contraceptive feminine. Asta cred eu.

Din fericire, cei mai mulți dintre noi suntem dispuși să ne asumăm responsabilitatea pentru planificarea familială. De aceea, interesul pentru metode contraceptive masculine a crescut considerabil în ultimii ani.

Ce metode contraceptive masculine există?

Ce metode contraceptive masculine există

După cum bine știam și eu, există mai puține opțiuni contraceptive pentru bărbați decât pentru femei. Dacă în cazul femeilor, contracepția oprește ovulația, în cazul bărbaților nu-i la fel de simplu să se inventeze o metodă care pur și simplu să oprească producerea sau ieșirea spermatozoizilor.

Totuși, cele mai frecvente metode de contracepție la bărbați sunt prezervativul și vasectomia. Cu toate acestea, există și alte metode. Hai să vedem care sunt toate metodele de contracepție la bărbați.

Vasectomia

Vasectomia este un procedeu de sterilizare a bărbatului. Practic, e o procedură chirurgicală minim invazivă și permanentă, în care canalele deferente sunt legate sau tăiate, împiedicând astfel spermatozoizii să ajungă în lichidul seminal și, implicit, în vaginul partenerei. Întreaga intervenție nu durează mai mult de 30 de minute cu tot cu pregătirea locală.

Deși noi facem mereu mișto de Liviu, că are un portofoliu de femei care seamănă cu un dicționar și că ar face bine să-și facă o vasectomie, această metodă oferă un nivel ridicat de eficacitate, cu rate de succes de până la 99%, iar recuperarea după intervenție este în general rapidă și fără complicații majore. Vasectomia nu afectează performanța sau plăcerea sexuală și nu are impact asupra nivelului de testosteron sau a capacității de ejaculare, reprezentând astfel o alegere convenabilă pentru bărbații care doresc să își controleze fertilitatea și să prevină sarcinile nedorite într-un mod durabil și eficient.

Procedura este reversibilă, iar ponderea celor care pot avea copii după ea este redus considerabil.

Prezervativele (masculine)

Adevărul e că prezervativele reprezintă una dintre cele mai populare și eficiente metode de contracepție pt bărbați. Eu obișnuiam să le folosesc la începutul căsniciei, înainte să devin prea comod și să-i pasez această responsabilitate neveste-mii.

Prezervativul este singura metodă de contracepție care oferă dublă protecție ambilor parteneri.  Are o eficacitate de 98% în protecția  împotriva unei sarcini nedorite și previne infecțiile și bolile cu transmitere sexuală, inclusiv HIV. Poate fi folosit la orice vârstă. Tot ce trebuie să faci e să ți-l pui și să te asiguri că ai potență maximă și că poți să te bucuri de fiecare moment intim.

Partea nașpa este că poate să aibă efecte adverse, gen să se rupă sau să alunece. De asemenea, trebuie spus că utilizarea lui nu este agreată de toate cuplurile, deoarece poate reduce spontaneitatea și chiar intimitatea actului sexual în sine.

Retragere (coitus interruptus)

Metoda asta contraceptivă pentru bărbați constă în retragerea penisului din vagin înaintea ejacularii. E atunci când îți dai drumul pe corpul partenerei. O metodă total aiurea din punct de vedere contraceptiv, dacă mă întrebi pe mine, pe care băieții o practică mai cu seamă la debutul vieții sexuale. Fără doar și poate, e una din cele mai nesigure metode de contracepție. Specialiștii zic că 10% din femeile ai căror parteneri folosesc această metodă rămân însărcinate.

În primul rând, este dificil de controlat momentul exact al ejaculării, deoarece senzațiile premergătoare orgasmului pot varia de la o persoană la alta și chiar de la o experiență sexuală la alta. Ce ai face dacă ai avea ejaculare precoce, spre exemplu? Ai fi neputincios.

În al doilea rând, există un risc de scăpare a spermei înainte de ejaculare. Spermatozoizii pot fi prezenți în lichidul seminal în timpul actului sexual, chiar și înainte de momentul aparent al ejaculării. Prin urmare, chiar și cu retragerea corectă, pot exista spermatozoizi în vagin care să ducă la fertilizare. De asemenea, metoda retragerii nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS), deoarece nu are nicio influență asupra contactului direct dintre organele genitale.

Metode de contracepție la bărbați aflate încă în cercetare

Eu sunt de părere că metoda contraceptivă ideală pe care cercetătorii ar trebui să o găsească trebuie să aibă următoarele calități:

– să fie reversibilă; 

– să neutralizeze toți spermatozoizii;

– să nu diminueze în niciun fel libidoul sau funcțiile erectile. Există câteva metode de contracepție la bărbați care se află încă în faza de cercetare și dezvoltare. 

Iată câteva dintre aceste metode de contracepție masculine aflate în cercetare:

  1. Anticoncepționale hormonale pentru bărbați: Cercetările se concentrează pe dezvoltarea de pilule sau injecții hormonale pentru bărbați care să acționeze prin blocarea producției de spermatozoizi.
  2. Geluri contraceptive pentru bărbați: Cercetătorii explorează utilizarea gelurilor contraceptive aplicate pe pielea penisului. 
  3. Dispozitive intrauretrale: acestea ar fi plasate în canalul uretral pentru a bloca sau încetini trecerea spermatozoizilor în timpul ejaculării.
  4. Vaccinuri contraceptive: Se studiază posibilitatea dezvoltării unor vaccinuri contraceptive masculine care să declanșeze un răspuns imun împotriva spermatozoizilor, împiedicându-i astfel să fertilizeze un ovul.

Chiar dacă promițătoare, aceste metode pot fi disponibile pe scară largă abia în viitorul apropiat sau mediu.

Metode de contracepție la bărbați: Ce ți se potrivește

Știu că probabil te așteptai să vin cu un răspuns clar și concis, dar eu sunt de părere că pentru a afla ce metodă de contracepție masculină ți se potrivește cel mai bine, este important să consulți un medic sau un specialist în sănătate sexuală, care să evalueze nevoile și preferințele tale individuale și să ofere informații și recomandări personalizate, în funcție de factori precum eficacitatea, reversibilitatea și confortul tău.

Cam asta este despre metode de contracepție la bărbați. Să-ți fie cu folos și altfel, ne auzim și vedem (în scris) după ce îmi spui care e metoda ta preferată.

Acest website folosește cookieuri pentru îmbunătățirea experienței utilizatorilor. Nu înregistrăm date cu caracter personal. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul.