Cum poți să treci peste inhibiții când vine vorba despre sex

ce sunt inhibitiile sexuale si cum scapi de ele

Țin minte, de pe vremea când încă eram căsătorit, că făceam sex doar după lăsarea serii și cu lumina stinsă. Rare erau momentele în care partida se desfășura ziua când ne puteam privii cu desfătare unii pe alții.

A fost cumva chestia ei, încă de la începutul relației. A zis că nu se poate relaxa dacă o facem pe lumină. Nu am văzut în asta o problemă majoră și, fără să-mi dau seama, de-a lungul timpului, m-am obișnuit și eu așa.

După divorț mi-a fost foarte greu să reiau relațiile intime făcute pe lumină. Mă simțeam cumva prea expus. Prea analizat și mult prea imperfect. Am înțeles că am dezvoltat inhibiții sau că le-am preluat de la nevasta mea.

Realizez acum că, poate, ar fi trebuit să o ajut să-și depășească temerile. Să îi arăt că se poate relaxa în orice condiții având în vedere că este cu mine. Nu să o forțez, ci doar să o susțin și să îi ofer suficientă încredere cât să renunțe la toate inhibițiile ei.

Oricum, inhibițiile nu se referă doar la timiditatea pe care o arăți față de expunerea în fața partenerului. Ele se pot referi și la barierele pe care le setăm în ceea ce privește lucrurile pe care suntem dispuși să le facem în timpul partidelor de sex.

Iată cum să renunți treptat la ele și să te bucuri, în deplină relaxare, de tot ce are mai bun sexul de oferit.

Inhibițiile. De ce apar și ce ascund în spatele lor

De natură sexuală sau nu, inhibițiile sunt ceva care ne caracterizează. Le dezvoltăm de-a lungul timpului, unele dintre ele fiind experimentate încă din copilărie.

De cele mai multe ori, inhibițiile ascund mici traume psihologice. Poate așteptări nerealiste de la persoana noastră sau de la persoanele apropiate.

Putem fi dezamăgiți de corpul nostru pentru că platformele social media transmit o realitate deformată despre cum anume trebuie să arate o persoană. Ori, putem să dezvoltăm complexe de inferioritate din cauza relațiilor toxice pe care le avem în interiorul grupului de prieteni sau chiar în sânul familiei.

Cert este că inhibițiile au legătură directă sau indirectă cu starea noastră generală de bine. Cu anxietatea sexuală (dacă ne raportăm la sex), cu stresul zilnic sau chiar cu perioadele depresive.

invata cum sa iti gestionezi inhibitiile in viata de cuplu

Un bărbat poate să dezvolte nu doar inhibiții ci și impotență psihogenă atunci când crede cu tărie că ceea ce se întâmplă în filmele cu adulți ar trebui replicat și în partidele de sex pe care le are cu partenera de viață. Mai mult, un bărbat poate experimenta disfuncții sexuale pe fond nervos tocmai din cauza unor așteptări nerealiste de la performanța lui sexuală.

Atunci când avem inhibiții trebuie să înțelegem sursa din care provin. Este important să fim sinceri cu noi pentru a putea înțelege dacă inhibițiile sunt în ajutorul nostru sau dacă ne fac o defavoare.

În context sexual, anumite inhibiții pot apărea ca urmare a unor certuri în familie, a unor recomandări frecvente auzite de la părinți sau în strânsă legătură cu credința pe care o avem.

Cum renunți la inhibițiile sexuale

O parte importantă: îți dorești cu adevărat să renunți la ele? Vrei să o faci pentru tine sau pentru partenerul tău?

Inhibițiile pot fi lăsate în urmă doar dacă schimbarea nu ne este impusă forțat. Da, partenerul ne poate ajuta să conștientizăm anumite probleme. Și, mai apoi, să ne ofere suportul moral de care avem nevoie. Însă, inhibițiile se depășesc doar atunci când persoana își dorește să facă asta în mod natural – asta este concluzia la care am ajuns eu, că îmi doresc să fiu mai relaxat, mai stăpân pe mine și mai încrezător în tot ceea ce am de oferit în relația intimă.

Dacă ești în acel punct, atunci să renunți la inhibiții nu este dificil. E precum momentul în care guști pentru prima dată dintr-o ciocolată. Poate ai fi tentat să spui că va avea un gust rău și că nu va fi pe placul tău. Dar, guști și rămâi surprins de rezultat. Cam așa se întâmplă și cu inhibițiile sexuale atunci când schimbarea este dorită și nu impusă.

Renunță treptat la inhibițiile tale. Dacă te simți stingher, spune-i asta partenerului tău. Fă totul în ritmul tău și solicită ajutor moral sau psihic atunci când ai nevoie de el.

Dacă vorbim despre fantezii sexuale, acordă-ți timp. Lasă infomația să se cimenteze, analizează și la rece dar și atunci când ești excitat. Observă ce anume te duce pe culmile plăcerii și ce anume îți provoacă repulsie. Nu îți impune niciodată ceva în mod forțat.

Sunt persoane care au nevoie de mai mult timp pentru a renunța la anumite inhibiții. Altele se relaxează mult mai repede. Nu există o rețetă a succesului ci multă susținere din partea partenerului, dialog deschis și încredere reciprocă.

Acest website folosește cookieuri pentru îmbunătățirea experienței utilizatorilor. Nu înregistrăm date cu caracter personal. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul.