Fe-ri-ci-re. Pare greu să scrii despre acest subiect într-o manieră simplă și obiectivă.
Pentru mine, fericirea este să mă prăbușesc în extazul erosului, la dreapta parteneri mele cu sâni mari și crupă sculpturală. E o sensibilitate de-ale mele, care m-a făcut să cred că fericirea depinde de o constelație hormonală potrivită.
Există o mare probabilitate ca, la un moment dat, să te fi întrebat care-i treaba cu senzația asta și să fi auzit că hormonii fericirii sunt responsabili pentru întregul cocktail de senzații faine.
Din acest motiv, profitând de faptul că optimismul meu este pentru Liviu și Andrei (cel puțin) echivalentul charismei pe care l-ar avea un speaker motivațional de succes, azi îți propun să aflăm mai multe despre legătura dintre hormonii fericirii și viața sexuală.
Cuprins
Ce sunt hormonii fericirii
Oamenii de știință au depășit stadiul în care asociau hormonii cu funcțiile biologice precum tensiunea arterială sau fluxul sanguin. Acum au început deja să cerceteze legătura dintre aceste substanțe, dispoziția pe care o avem și comportamentul nostru sexual. Așa că, eu zic că ar fi timpul să profităm de informațiile pe care ni le-au pus la dispoziție, nu-i așa?
Hormonii fericirii sunt substanțe eliberate de către creier care contribuie la starea noastră de bine. Acești neurotransmițători joacă un rol important prin felul în care ne raportăm la viață, deoarece numai prin intermediul lor creierul reușește să comunice cu restul organelor.
În esență, hormonii fericirii sunt factorii chimici care ne susțin să zâmbim, să simțim că ne place viața și să ne apropiem de cei dragi nouă. Ei sunt responsabili pentru multe dintre sentimentele noastre pozitive și pentru acele momente de extaz și satisfacție care ne fac să spunem: „Da, viața este frumoasă! Păstrează-ți optimismul și nu uita să te bucuri de fiecare clipă!”.
Cei mai importanți dintre hormonii fericirii și diferența dintre ei

În primul rând, cred că e important să identificăm principalii hormoni ai fericirii și să înțelegem felul în care funcționează, astfel încât să vedem cum îi putem activa în funcție de nevoile fiecăruia. Întrucât hormonii sunt secretați de creier, dar și în alte celule neuroendocrine, starea de bine este condiționată plecând de la modul de trai pe care fiecare dintre noi îl adoptăm și îl practicăm.
Așadar, conform specialiștilor, hormonii fericirii care contribuie în mod special la apariția stării de fericire sunt grupate în câte 3. Aceștia sunt: dopamina, serotonina și oxitocina.
Dopamina
Începem cu cea mai importantă: dopamina. De fiecare dată când te simți bine pentru că ai realizat ceva, se întâmplă datorită creșterii secreției de dopamină în creier.
Toate comportamentele asociate cu trăirile pozitive pe care le-ai avut, vor duce la o creștere a producție de dopamină. Exact! Dacă, să zicem, ai obiceiul de a practica o activitate preferată, cum ar fi înotul, vei anticipa recompensa creierului – fapt care va contribui semnificativ la activitatea dopaminei. Cu alte cuvinte, vei fi mai fericit dacă te ții de obiceiul de a te bucura de lucrurile care îți aduc mici bucurii.
Când e vorba de sex, dopamina oferă senzația de maximă plăcere și euforie. Este cel mai puternic hormon care poate stimula apetitul sexual. Cum așa? În afară de sistemul nervos, dopamina mai are și un efect de calmare prin intermediul căreia fluxul de sânge crește – fapt care contribuie semnificativ la desfășurarea optimă a actului sexual.
În timpul activității intime, nivelul de dopamină crește semnificativ, ducând la stări de extaz, satisfacție și uneori la potență maximă.
Serotonina
Serotonina, a doua substanță din categoria hormonii fericirii, e sintetizată dintr-un aminoacid esențial, produs de corp prin alimentele consumate zilnic precum carne de pasăre, ouă, lapte sau spanac.
Serotonina joacă un rol important în stimularea memoriei, reglarea bunei dispoziții și reducerea anxietății. De asemenea, este esențială în stabilirea stării de dispoziție și contribuie la sentimentul că te simți bine și că ești fericit.
Credeai că țigara de după sex este un gest aproape instinctiv? Neah, gândește-te de două ori. Serotonina este hormonul care te ajută să fii relaxat după sex. Nu țigara.
Oxitocina
Dacă dopamina și serotonina te fac să te simți mai bine, oxitocina te apropie și mai tare partener. Acest hormon, asociat cu încrederea, construirea relațiilor și excitația sexuală, căruia i se mai spune și „hormonul iubirii” sau „hormonul îmbrățisării”, face ca sexul să consolideze cele mai multe dintre relații.
De asemenea, se spune că oxitocina gestionează tot ce ține de sistemul reproductiv feminin și masculin, dar se „ocupă” și de aspecte ale comportamentului uman. Acest mesager chimic din creier are un rol cheie în multe dintre interacțiunile sociale și comportamentele umane precum excitația, atașamentul romantic, încrederea, dar și legătura mamă – nou-născut.
La bărbați, ajută la ejaculare. Hormonul ajută ca sperma și lichidul seminal să fie împinse înainte, astfel încât să fie eliberate. Mai mult, oxitocina stimulează producția de testosteron.
Legătura dintre performanța sexuală și hormonii fericirii
Ai înțeles care-i treaba cu hormonii fericirii și cu actul sexual? Din câte ai observat, dopamina funcționează pe principiul recompensei și îți oferă plăcere instant, oxitocina te apropie emoțional cu partenera, iar serotonina te face să răsufli ușurat că ai dat tot ce ai avut mai bun.
Hormonii fericirii te ajută să fii fericit și în dormitor! Așa că ia-ți pastila de potență sau mierea și e timpul să faci tot ce-ți stă în putință să fii împlinit și pe plan sexual.