Ejacularea retrogradă este o afecțiune specifică bărbaților având legătură cu procesul eliminării materialului seminal în timpul orgasmului.
În articolul de astăzi o să vedem ce înseamnă mai exact ejacularea retrogradă, care sunt simptomele ei, cum se poate trata și la ce medic trebuie să te duci. În plus, o să vedem dacă ejacularea retrogradă are vreo legătură cu ejacularea precoce și dacă trebuie să vă faceți griji în această privință.
Cuprins
Ce este ejacularea retrogradă
Despre potența masculină și cum anume se formează orgasmul am mai discutat pe blogul nostru. La acel moment am clarificat faptul că, la bărbați, orgasmul și ejacularea sunt două procese total diferite care se întâmplă simultan.
Ejacularea retrogradă nu este strict legată de orgasm, deși ea este declanșată de acesta.

Așa cum o arată teoria și terminologia medicală, ejacularea retrogradă este procesul în care o cantitate din sperma eliminată în timpul orgasmului masculin ajunge în vezică și nu la exterior.
Pe scurt, dacă suferi de această afecțiune, o cantitate din spermă îți ajunge în vezică. Se poate întâmpla ca toată cantitatea de material seminal să pătrundă în vezică și atunci o să vorbim despre ejaculare uscată.
Ejacularea retrogradă poate fi asociată cu ejacularea precoce?
Categoric nu. Ejacularea retrogradă se referă strict la pătrunderea spermei în veziculă.
Ejacularea precoce este un alt tip de afecțiune ce intră în spectrul disfuncțiile erectile. Ea mai este cunoscută și sub numele de ejaculare prematură.
Spre deosebire de ejacularea retrogradă, cea precoce nu implică pătrunderea spermei în veziculă, ci eliminarea materialului seminal mult mai repede decât s-ar aștepta bărbatul. În mod concret, ejacularea prematură implică excitarea peste măsură și declanșarea orgasmului în lipsa controlului voit al bărbatului afectat.

Ejacularea precoce se poate întâmpla la doar câteva secunde de la începerea actului sexual sau de la prezența unor stimuli sexuali. De multe opri, ejacularea prematură se poate întâmpla chiar dacă penisul nu a fost atins de către parteneră – ejacularea poate fi declanșată de o situație cu tentă sexuală.
Simptomele ejaculării retrograde
Ejacularea retrogradă nu are simptome specifice. Afecțiunea nu doare și nu provoacă semne vizibile pentru bărbații care o experimentează.
Singurul semn care îți poate da de gândit este cantitatea redusă de spermă pe care o ejaculezi la exterior. Dacă această cantitate este redusă, sau lipsește, s-ar putea să suferi de ejaculare retrogradă.
Un alt semn al afecțiunii este dat de culoarea schimbată a urinei, care poate deveni tulbure.
În cazuri rare, pătrunderea materialului seminal în vezică poate cauza infecții, situație în care vei resimți dureri în zona pelviană.

Sunt și situații în care ejacularea retrogradă este asociată cu infertilitatea la bărbați – din cauza numărului limitat de spermatozoizi ejaculați. De altfel, cei mai mulți bărbați care suferă de afecțiune o descoperă atunci când își fac analize pentru infertilitate.
Cauzele ejaculării retrograde
Sfincterul vezicii este mușchiul care permite închiderea sau sigilarea vezicii astfel încât materialul seminal să nu se amestece cu urina. Dacă acest mușchi este slăbit sau alterat, în timpul ejaculării, o cantitate de spermă va pătrunde în vezică.
Tot un sfincter care nu închide suficient de bine poate cauza și incontinență urinară.
Ei bine, cauzele ejaculării retrograde pot include:
- Extragerea unei părți din prostată,
- Intervenții chirurgicale la nivelul vezicii,
- Intervenții chirurgicale în zona pelviană,
- Anumite tratamente medicamentoase,
- Lovituri suferite în zona pelviană.
Tratament pentru ejacularea retrogradă și la ce medic să mergi
Așa cum există un medic pentru tratarea impotenței, ai un doctor la care să apelezi și dacă crezi că suferi de ejaculare retrogradă. În cazul nostru vorbim despre același specialist: urologul.
Așa că, fă o programare la medic dacă crezi că s-ar putea să te confrunți cu o problemă a aparatului reproducător.
După cum am menționat, de cele mai multe ori ejacularea retrogradă nu necesită un tratament. Cu toate acestea, doctorul îți poate prescrie o rețetă sau îți poate recomanda alte soluții care să te ajute – spre exemplu atunci când afecțiunea nu îți permite să poți concepe un copil pe cale naturală.