Obsesiile sexuale. Ce sunt și cum le combați

ce sunt obsesiile sexuale

Obsesiile sexuale sunt o formă de anxietate dusă la extrem. Ele iau forma spaimei sau a unei temeri de neconceput pentru cel care le experimentează. Obsesiile sexuale nu reprezintă doar gânduri cu tentă erotică ori fantezii sexuale frecvente în viața unui bărbat. Ele tind să se acutizeze și au implicații psihice și morale, influențând în mod direct viața de zi cu zi și starea de bine a celui afectat.

Persoana care experimentează obsesii sexuale conștientizează că impulsurile sale sunt greșite sau că nu ar trebui să existe în mod normal – ele contravin unor valori morale, creștine sau învățate de mici copii. De aici intervine și conflictul intern în cazul obsesiilor – persoana dezvoltă stări de anxietate și de depresie conștientizând efectele gândurilor care nu ar trebui să existe.

Cu toate acestea, chiar dacă obsesiile sexuale nu sunt dorite și nu se vor a fi materializate, cei afectați ajung să le experimenteze și să le repete cu o frecvență din ce în ce mai ridicată atunci când nu recurg la ajutor de specialitate.

Obsesiile sexuale. Când devin o problemă

După cum am spus, obsesiile sexuale nu sunt fantezii sexuale. Ele nu se referă la scenarii role play sau la masturbare excesivă, deși pot duce și la folosirea masturbării ca instrument de consum pentru gândurile neplăcute și anxioase nedorite dar totuși experimentate.

cum apar obsesiile sexuale si ce inseamna

Obsesiile sexuale pot deveni o problemă atunci când afectează atât viața celui care le experimentează cât și pe a celor din jurul său. Chiar dacă aceste obsesii nu sunt dorite, persoana în cauză nu va putea trăi fără ele și, inevitabil, va ajunge să le pună în practică. După materializarea lor, persoana va avea mustrări de conștiință și stări depresive care pot duce chiar și la gânduri suicidale.

Cele mai frecvente obsesii sexuale sunt cele de incest, pedofilie, necrofilie sau infidelitate și reprezintă devieri comportamentale de o gravitate graduală, în funcție de specific și de manifestare.

Am o obsesie sexuală. Să cer ajutor?

Dacă ai fantezii sexuale frecvente sau dacă ai o fantezie sexuală care nu îți dă pace, cel mai probabil ești ok. Sexul înseamnă plăcere și, în anumite condiții, ne forțăm mereu să găsim noi metode pentru a crește intensitatea plăcerilor resimțite.

Cu toate acestea, este recomandat să ai o viață echilibrată și să nu uiți că viața sexuală reală este mult mai importantă pentru sănătatea psihică și fizică față de orice tip de fantezie închipuită.

la ce medic sa te duci daca suferi de obsesii sexuale

Așadar, renunță la filmele pentru adulți, masturbează-te mai rar și implică-ți partenera în jocurile tale sexuale. Discută deschis cu ea și, dacă relația voastră este afectată de gândurile pe care le ai, cel mai bun ajutor poate veni de la un psiholog.

În cazul în care manifestările pe care le resimți sunt mult mai acute și crezi că experimentezi obsesii sexuale atunci trebuie să înțelegi că ai nevoie de ajutor de specialitate. Din păcate, de unul singur, va fi foarte dificil să tratezi aceste gânduri deviante și nedorite. Va fi important să înțelegi care este sursa obsesiilor și ce anume le întreține.

Așadar, tot sfaturile unui psiholog îți pot fi de folos, cel puțin ca diagnostic de început. Psihologul îți poate recomanda și alte soluții pentru problema ta, însă, foarte important pentru tine în acest moment este să înțelegi că nu ești singur. Nu este o rușine să ai gândurile respective, ele pot avea diverse cauze și nu înseamnă că vei fi etichetat într-un anume fel.

Pentru a avea o viață normală, o relație de lungă  durată și o familie este necesar să combați obsesiile sexuale. Să înveți cum să le gestionezi și cum să trăiești cu ele. Nu va fi un drum ușor, însă dacă îți dorești cu adevărat îți poți recăpăta liniștea interioară și viața mult dorită.

Acest website folosește cookieuri pentru îmbunătățirea experienței utilizatorilor. Nu înregistrăm date cu caracter personal. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul.