Ce este azoospermia și când trebuie să te duci la doctor

sexul ajuta la apropierea emotionala

De regulă, despre azoospermie auzi atunci când vorbești despre probleme de feritilitate la bărbați. Este un termen medical folosit în diagnosticarea unor probleme de fertilitate masculină. Poate fi de mai multe tipuri și, în funcție de specific, poate implica anumite tratamente recomandate de medicul specialist.

Astăzi vreau să vorbim puțin mai mult despre azoospermie și despre cum o depistezi. Asta și pentru că am văzut că sunt mulți bărbați care cred că este o disfuncție erectilă și nu înțeleg exact cu ce se mănâncă această afecțiune.

Deci, zic eu, că-i cazul să ne punem pe explicat și pe studiat.

Ce este azoospermia

Așa cum am spus deja, azoospermia este o afecțiune masculină care are legătură cu fertilitatea. De cele mai multe ori bărbații află că suferă de azoospermie când ajung la doctor după ce, timp de un an de încercări, constată că nu pot face copii.

totul despre sexul din timpul sarcinii

În urma analizelor specifice de fertillitate se constată că există diagnosticul de azoospermie.

În mod concret, azoospermia înseamnă că în materialul seminal eliminat nu se regăsesc spermatozoizi.

Spermatozoizii sunt produși în testicole și, mai apoi, amestecați cu materialul seminal pentru a fi eliminați în timpul organului, scopul fiind unul clar: pătrunderea prin vagin în vederea fecundării ovulului feminin.

Ei bine, în lipsa spermatozoizilor această fecundare nu are cum să se producă. Implicit, așa apare și imposibilitatea de a avea copii pe cale naturală.

Cum se pune diagnosticul de azoospermie

Bărbatul afectat va ajunge la doctor. Doctorul care tratează aceste afecțiuni este urologul sau andrologul.

Specialistul va recomanda analize specifice. Pot fi analize de sânge sau de imagistică pentru determinarea anumitor probleme hormonale sau a unor afecțiuni localizate la nivelul zonei pelviene.

În cazul azoospermiei va fi necesară o spermogramă. Bărbatul suspectat de afecțiune va trebui să ejaculeze într-un recipient special iar materialul seminal va fi analizat cam cum se întâmplă atunci când ni se analizează o probă de sânge.

Analiza materialului seminal va spune care este cantitatea de spermatozoizi regăsită alături de informații despre mobilitatea spermatozoizilor.

În cazul în care materialul seminal nu conține spermatozoizi se va pune diagnosticul de azoospermie.

Ce poți face dacă ești diagnosticat cu azoospermie

În funcție de tipul de azoospermie poți beneficia de diverse scheme de tratament. Doctorul specialist va ști exact ceea ce ți se recomandă. Spre exemplu, poți primi un tratament de tip hormonal. Sau, poate e nevoie de o intervenție chirurgicală locală pentru deblocarea canalului seminal. Ori, prelevarea de țesut pentru fertilizare in-vitro.

Din nou, doar un doctor specialist te poate ajuta cu adevărat. Vizitează-l cu încredere și vei vedea că medicina a ajuns atât de avansată încât există soluții pentru aproape toate problemele, chiar și cele de fertilitate masculină.

Ce nu este azoospermia

Azoospermia nu este, așadar, o disfuncție erectilă sau o problemă cu potența masculină. Afecțiunea este specific masculină și se referă la fertilitatea bărbaților, cu accent pus pe existența spermatozoizilor în materialul seminal.

Azoospermia nu se confundă cu ejacularea retrogradă și nici cu probleme de potență ce țin de capacitatea de a avea o erecție sau de a o menține. Un bărbat cu azoospermie va putea face sex fără niciun fel de probleme, va avea apetit sexual normal și un libido ridicat.

De aceea, de cele mai multe ori, bărbații ajung să fie diagnosticați doar după ce încearcă fără succes să aibă copii.

În cazul în care consideri necesar, poți citi și articolul nostru cu păreri Profecund B, un supliment naturist recomandat în probleme de fertilitate – din păcate, suplimentul nu te va ajuta în caz de azoospermie.

Acest website folosește cookieuri pentru îmbunătățirea experienței utilizatorilor. Nu înregistrăm date cu caracter personal. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul.